Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε για το δήμο Χερσονήσου…- Μια επιστολή του διευθυντή Οικονομικών και η απάντηση του Candiadoc

Από τον διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Χερσονήσου Χαράλαμπο Κούτουλα πήραμε επιστολή σχέση με την ανάρτηση “Δήμος Χερσονήσου: Ένα e-mail που αποκαλύπτει πολλά για την (α)διαφάνεια στα οικονομικά… (εικόνα)”. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε μια αντίδραση όχι από την υπηρεσία αλλά από την πολιτική ηγεσία του δήμου, αφού σε αυτήν και στους χειρισμούς της σε σειρά ζητημάτων, αναφερόταν το σχόλιο, με αφορμή το e mail του κ. Κούτουλα.

Δημοσιεύουμε την απάντηση και στη συνέχεια δίνουμε τη δική μας σε όσα αναφέρει ο διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, χωρίς να μένουμε τόσο στο επιθετικό ύφος του επιστολογράφου, αλλά στην ουσία των θεμάτων.

Η επιστολή του διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου Χερσονήσου

Κύριε ανώνυμε σχολιαστή,

το να παρουσιάζετε στο ανυπόγραφο άρθρο σας ένα ενημερωτικό μήνυμα του Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών προς τα αιρετά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ως επιθετική ενέργεια απέναντι στη δημοτική αρχή, μπορεί να ήταν ικανό (αν δεν ήταν ανώνυμο) να σας χαρίσει το βραβείο Pulitzer. 

Ειδικά για την (α)διαφάνεια στα οικονομικά του Δήμου Χερσονήσου, όπως γράφετε στον τίτλο, θα ήθελα να ήξερα από ποια αναφορά στο ενημερωτικό μου σημείωμα την ανακαλύψατε.

Οι εργασίες που διεκπεραιώνει η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Χερσονήσου, στην οποία έχω την τιμή να είμαι προϊστάμενος, είναι απόλυτα διαφανείς, σύννομες και γνωστοποιούνται μέσω της «Διαύγειας» και του ΚΗΜΔΗΣ παντού.

Η προεκλογική περίοδος μπορεί να ξεκίνησε. Καλό θα ήταν να μην γίνονται προσπάθειες εμπλοκής υπηρεσιακών παραγόντων σε αυτήν. Τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά, μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας, δεν χρειάζομαι αυτόκλητους “υποστηρικτές” για την άσκηση των αρμοδιοτήτων μου. Και φυσικά δεν θα είμαι αυτός που θα ικανοποιήσω τις ορέξεις των διαφόρων εκκολαπτόμενων αυτή την εποχή “Βεζύρηδων”.

Ευελπιστώ να έγινε αντιληπτό το μήνυμα. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

 

Με σεβασμό προς το κοινό σας.

Χαράλαμπος Κούτουλας 

Προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας 

του Δήμου Χερσονήσου.

Η απάντηση του Candiadoc:

Πραγματικά μάς ξενίζει το γεγονός ότι για ένα θέμα που αφορά στην πολιτική αρχή του δήμου Χερσονήσου, την αδιαφανή της λειτουργία σε πολλά θέματα, απαντάει όχι εκπρόσωπος της αρχής αλλά ο υπεύθυνος της Οικονομικής Υπηρεσίας, προς την οποία δεν υπήρξε κάποια κρίση ή κριτική, πέραν από την αφορμή του σχολιασμού που ήταν το e mail του κ. Κούτουλα, το οποίο στάλθηκε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους.

Ίσως χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε ακόμα περισσότερο- για να μην υπάρχουν άλλες συνέπειες…- ότι το μήνυμα φυσικά και δεν ήλθε σε γνώση μας από τον διευθυντή της υπηρεσίας ή άλλο υπηρεσιακό παράγοντα. Σε τόσους πολιτικούς παράγοντες έφτασε, λέτε να μην υπήρχαν περισσότεροι από 3-4 που θα το έθεταν σε γνώση μας;

Για την ουσία – και ξεπερνώντας το άκρως επιθετικό ύφος του επιστολογράφου το οποίο μάλλον θα πρέπει ερμηνευτεί από τον “χαμό” που έγινε στις τάξεις της δημοτικής αρχής για τη διαρροή, άρα σε αυτήν απαντάει και όχι σε εμάς- σημειώνουμε:

-Για το μήνυμα: άραγε γιατί χρειάζεται ένας υπηρεσιακός παράγοντας, και μάλιστα ο διευθυντής της υπηρεσίας, να υπενθυμίσει σε όλο το πολιτικό προσωπικό ότι τα πράγματα είναι πλέον διαφορετικά με το νόμο σε σχέση με τα εντάλματα, αν η εμπειρία δεν λέει ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα; Αν όλα γίνονται με βάση τους κανόνες, την παλιά και τη νέα νομοθεσία, προς τί η υπόμνηση και μάλιστα με ένα μήνυμα προς τους πάντες; Και προς τους πάντες δεν συνηθίζεται να απαντάει μια υπηρεσία. Μάλιστα όποιος απευθύνεται στα μέλη κάποιου δημοτικού συμβουλίου, το κάνει μέσω του προεδρείου του.

-Για τα θέματα της αδιαφάνειας (που και πάλι διευκρινίζουμε ότι αναφέρεται στη λειτουργία της πολιτικής αρχής και όχι της υπηρεσίας, γι αυτό καλό είναι άλλη φορά να απαντούν εκείνοι που πρέπει να απολογηθούν δημόσια): αν θυμηθούμε πόσες υποθέσεις έχει φέρει στο φως το Candia ίσως αρκεί για να αποδοθεί ο όρος “αδιαφανής διαδικασία. Από τα απορρίμματα, τις εργολαβίες, τις απευθείας αναθέσεις, τις λαθροχειρίες στο σχέδιο πόλης και τόσα άλλα. Κι αν θυμηθούμε τις ακυρώσεις αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου ή άλλων οργάνων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ως μη νόμιμες, είναι υπεραρκετά θέματα για να μην μπαίνει κανένα ερώτημα ότι πράγματι υπάρχει θέμα αδιαφάνειας στην πολιτική λειτουργία του δήμου.

Να θυμηθούμε απλά ότι ακόμα και σε αντιπεριφερειάρχη επιχειρήθηκε απευθείας ανάθεση, αλλά η απόφαση ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη.

(Στο τέλος του κειμένου παρουσιάζουμε ενδεικτικά μερικές από τις αδιαφανείς υποθέσεις που υπαινιχθήκαμε)

Το ερώτημα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αλλά και σε πολλές άλλες είναι αν η αρμόδια (όποια κι αν είναι) υπηρεσία προειδοποιεί για το μη νόμιμο ή μη σύννομο αποφάσεων και ενεργειών και δεν εισακούεται. (εδώ ταιριάζει και το μήνυμα- προειδοποίηση του κ. Κούτουλα, ας μας επιτρέψει να καταλάβουμε…)

-Για τα περί εκλογών κλπ (ξεπερνώντας και πάλι το επιθετικό ύφος με το οποίο εκφράζεται, το οποίο πάντως αφορά σε άλλους πιθανούς συμμετέχοντες στις επόμενες εκλογές, εκείνους που αποκαλεί “εκκολαπτόμενους βεζύρηδες”, εμπλεκόμενος πάντως έτσι ο ίδιος στις πολιτικές διαδικασίες…) καλό είναι να ξέρει ότι ένας δημοσιογράφος ή ένα μέσο που δε θέλει να κάνει δημόσιες σχέσεις και χαϊδολογήματα, έχει υποχρέωση να αποκαλύπτει, να κρίνει, να σχολιάζει, φυσικά με αποδείξεις και τεκμήρια. Αυτό κάνουμε πάντα.

Μπορεί να μην είναι τόσο συνηθισμένο αυτό στην Κρήτη και γενικότερα στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν οφείλεται σε εμάς. Αν θα έχουν εκλογές στην αυτοδιοίκηση σε λίγους μήνες, δικό τους θέμα. Εμείς αυτή την κριτική την κάνουμε πολλά χρόνια όπου και προς όποιους θεωρούμε ότι δεν πάνε καλά. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Όσο για την “ανωνυμία του σχολιαστή”, πιθανώς αυτή οφείλεται μόνο στη μη γνώση των δεδομένων του επιστολογράφου, καθώς το Candiadoc είναι από τα λίγα ενημερωτικά portals που φέρουν φαρδιά πλατιά το όνομα του υπεύθυνου, άρα του ανθρώπου που έχει την ευθύνη.

Αλέκος Α. Ανδρικάκης

Ας θυμηθούμε ενδεικτικά για τις αδιαφανείς υποθέσεις που υπαινιχθήκαμε:

“Μπλόκο” στη βιομηχανία των απευθείας αναθέσεων του δήμου Χερσονήσου (έγγραφα)

Χερσόνησος: Οι παράνομες απευθείας αναθέσεις πήγαιναν στον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης! (έγγραφα)

Παράνομη απόφαση: “Μπλόκο” της Αποκεντρωμένης στην άδεια… “αυθαίρετων εργασιών” του δήμου Χερσόνησου σε ξενοδόχο! (έγγραφο)

Πολλαπλά “μέτωπα αυθαιρεσιών” στη Σταλίδα, με άδεια του δήμου, και απειλές σε δημότες!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί